ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΑΡΗΣΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

                                                ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/09/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προτεραιότητα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου
και υγιούς περιβάλλοντος επ΄ωφελεία Ανθρώπου και Περιβάλλοντος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ

#ΝέαΕποχή #NeaEpoxi #NafplioNeaEpoxi #KonstantinosMakaris #Makaris #Περιβάλλον

Προτεραιότητα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος επ΄ωφελεία Ανθρώπου και Περιβάλλοντος.

Βασικές παράμετροι για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός – στόχος, είναι οι εξής:

  • Η ανακύκλωση
  • Η Κομποστοποίηση
  • Το Αστικό και Περι-αστικό Πράσινο
  • Την ενδυνάμωση της Ανακύκλωσης χωρίς παλινδρομήσεις και με γνώμονα την μείωση των δημοτικών τελών και ΟΧΙ την αύξηση τους.
  • Το φαινόμενο απορριμματοφόρα της Ανακύκλωσης να πηγαίνουν νύχτα και να αδειάζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στην χωματερή της Καραθώνας είναι κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη ντροπή και πληγή για την Πόλη μας και ταυτόχρονα αποτελεί ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
  • Η μείωση της ρύπανσης από τα απορρίμματα είναι απαραίτητη και συνίσταται στην ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων και στην περιβαλλοντικά φιλική επεξεργασία και διάθεσή τους. Η ταφή των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον πανάκεια λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κινδύνων ρύπανσης των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα. Η μόνη λύση είναι η ευρεία ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των ΜΠΛΕ κάδων δεσμευόμαστε ότι θα παραμένουν σταθερά όλα τα χρόνια (όχι 3 μήνες πριν τις εκλογές) και θα αυξάνονται συνεχώς ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς στο πιο κοντινό σημείο από την οικία του. Στόχος μας, είναι η αναβάθμιση του προγράμματος ανακύκλωσης ποιοτικά και ποσοτικά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των δημοτών και κάθε δημότης να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα.

Η Νέα Εποχή με το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στοχεύει στην προστασία των ευάλωτων ανθρώπων από την αύξηση της θερμοκρασίας και γενικά την θωράκιση της πόλης απέναντι στην ζέστη, με σκοπό να προστατέψει τις ζωές των Δημοτών πολύ-επίπεδα. Στο εγγύς μέλλον, οι πόλεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν έντονα φαινόμενα, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως οι σεισμοί, καύσωνες, επιδημίες, κλπ.

Η καλύτερη προετοιμασία της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, απαιτεί την ολοκληρωμένη διαχείριση και επέκταση του πρασίνου, καθώς και αξιοποίηση όλων των χώρων μικρής έκτασης για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων πρασίνου (πάρκα «τσέπης») με ταυτόχρονη, αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων πάρκων και πλατειών του Δήμου.

Τα άλση, τα πάρκα και τα περιαστικά δάση αποτελούν χώρους αναψυχής, χαλάρωσης και δίνουν την ευκαιρία κοινωνικών συναναστροφών, μεταξύ των κατοίκων της. Σκοπός μας, να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ευρεία φύτευση δένδρων στην περιοχή του δήμου και όλων των δημοτικών διαμερισμάτων μας καθώς η εικόνα των εγκαταλειμμένων δενδροστοιχιών, αλσυλλίων αμαυρώνει την εικόνα της πόλης μας και την αισθητική της.

Μέριμνά μας είναι η βελτίωση του αστικού πρασίνου, η δεντροφύτευση των αλσών ή η δημιουργία νέων, των λόφων και των πλατειών σε όλες τις συνοικίες της πόλης μας και όλων των υποβαθμισμένων περιοχών. Επιπλέον, η ενεργειακή αυτονομία χωριών, όπως το Αραχναίο, τα Ίρια και η Κάντια, μέσα από σύγχρονες και εφαρμόσιμες μελέτες.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ, ΤΟΛΟΥ, ΚΑΝΤΙΑΣ, ΙΡΙΩΝ

Η παραλία της Καραθώνας αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης μας μα συνάμα και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Το πρόβλημα της απόρριψης των αστικών μας απορριμμάτων επί πολλά έτη δημιούργησε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα το οποίο και πρέπει να λύσουμε – αποκαταστήσουμε οριστικά. Δέσμευση μας, η πλήρης αποκατάσταση του πρώην ΧΑΔΑ (χωματερής) Καραθώνας και η μετατροπή του σε ένα μεγάλο αλσύλλιο.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει αξιοποίηση και ανάδειξη του τοπίου και της χλωρίδας – πανίδας  της περιοχής καθώς και χάραξη μονοπατιών για προσέλκυση τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θέλουν να γνωρίσουν την σπάνια βιοποικιλότητα του τόπου μας.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανάπλαση (μέσω μελέτης αύξησης της γραμμής παραλίας) σημείων στα οποία δεν υπάρχει παραλία (μείωση λόγω κλιματικής αλλαγής), όπως π.χ. στο Τολό.

Προτεραιότητά μας η ανάδειξη εκ νέου του ιστορικού Πάρκου της Πόλης μας, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική και αισθητική της πόλης μας και πάντα αφουγκραζόμενοι (μέσα από συζήτηση και καταγραφή απόψεων) τις απόψεις και ανησυχίες των δημοτών μας. Στόχος μας, η συνεχής προστασία και η ταυτόχρονη ανάδειξη τωνσπάνιων ενδημικών ειδών της περιοχής μας, έτσι ώστε να μην επέλθει ξανά η εγκατάλειψη του μετά την ανανέωσή του.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ– ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη μας είναι προικισμένη από ένα φυσικό κάλλος το οποίο μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος απλά και μόνο κοιτάζοντας γύρω του. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο πλούτος της βιοποικιλότητας της πόλης δεν έχει αναδειχθεί καθόλου από την δημοτική αρχή. Η περιοχή Παλαμηδίου και Ακροναυπλίας χαρακτηρίστηκε ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ), λόγω των ιδιαίτερων φυσικών αλλά και ανθρωπογενών χαρακτηριστικών της, που συνοψίζονται: στους βραχώδεις σχηματισμούς/ορθοπλαγιές, στην βραχώδη ακτή με παράκτιους κρημνούς, στην μακία βλάστηση (θαμνώνας σκληρόφυλλων) και τα φρύγανα, στο χαμηλό πευκοδάσος, στα ενδιαφέροντα γεωμορφολογικά στοιχεία με τις βραχοσκεπές, στα καλαίσθητα ανθρωπογενή στοιχεία ιστορικού ενδιαφέροντος και στην οικολογική της αξία που οφείλεται στην παρουσία ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας της Πελοποννήσου. Στα σπάνια αυτά ενδημικά φυτά της Πελοποννήσου, εμφανίζεται και μια σημαντική πανίδα από σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα.

Σκοπός της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ είναι η άμεση ανάδειξη της σπάνιας βιοποικιλότητας της πόλης μας, η συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης αυτών των υπό προστασία τόπων και την προσέλκυση τουριστών στον τομέα του οικοτουρισμού, ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία της πόλης μας!

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η παράταξη μας αναγνωρίζει και έχει πλήρη σεβασμό στους θεσμούς του εθελοντισμού και της εκπαίδευσης, καθώς γνωρίζει ότι είναι οι πυλώνες για μια υγιή κοινωνία με ότι αυτό συνεπάγεται. Στόχος μας, να ενεργοποιήσουμε εκ νέου όλους αυτούς τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στην πόλη μας ένα μέρος από τον πολύτιμο χρόνο τους και μαζί, ως νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσουμε άμεσα στην διαμόρφωση του Δήμου μας, σε όλους τους τομείς που έμειναν πίσω (Ανακύκλωση, δενδροφυτεύσεις, δημιουργία νέων αλσυλλίων, περιαστικών πάρκων κ.α). Όσον αφορά την εκπαίδευση η παράταξη μας θα ρίξει όλο το βάρος των προσπαθειών της, έτσι ώστε ο Δήμος να είναι σε πλήρη και καθημερινή συνεργασία με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και με προγράμματα από κοινού καθόλη τη διάρκεια του έτους ώστε η νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει και πάλι όπως της αξίζει. Ως παράταξη δεν θα προβάλουμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας για να πούμε ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ αλλά θα αντιπαραβάλλουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ  για να πούμε ότι ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Σκοπός της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ είναι η άμεση ανάδειξη της σπάνιας βιοποικιλότητας της πόλης μας, η συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης αυτών των υπό προστασία τόπων και την προσέλκυση τουριστών στον τομέα του οικοτουρισμού, ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία της πόλης μας!

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

Η υδατική πολιτική στον Δήμο Ναυπλίου πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της ελλιπούς υδροδότησης τους καλοκαιρινούς μήνες και στα ξηρά έτη που αναμένονται.

Ο Δήμος Ναυπλίου και η ΔΕΥΑΝ θα πρέπει να συμμετέχουν στον Φορέα Διαχείρισης που θα προκύψει, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δημόσιου χαρακτήρα του νερού και τη διάθεσή του στους δημότες.

Οραματικός στόχος της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ είναι η εξασφάλιση συνεχούς ροής πόσιμου νερού άριστης ποιότητας, με συνολικό σχεδιασμό, αξιοποίηση της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.

Πιο συγκεκριμένα σε άμεση προτεραιότητα θα υλοποιηθούν τα εξής:

  • Αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (net-metering), για μείωση του κόστους.
  • Μέτρα ορθής και σωστής διανομής και χρήσης του νερού και εξοικονόμησής του.
  • Μέτρα διασύνδεσης των υφισταμένων δεξαμενών στις δημοτικές ενότητες.
  • Μέτρα αντιμετώπισης των απωλειών και των διαρροών των υφισταμένων δικτύων.
  • Αντικατάσταση παλιών υδρομέτρων με νέα «έξυπνα».
  • Συνεχείς ελέγχους για τον εντοπισμό παράνομων συνδέσεων.
  • Αξιοποίηση των υπόγειων υδάτων και πηγαδιών που υπάρχουν στην πόλη για αρδευτικούς λόγους.
  • Άμεση ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού, για την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την προετοιμασία μελετών και έργων.
  • Εκπόνηση μελετών για την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης και των νέων επεκτάσεων σύμφωνα με το σχέδιο πόλης.
  • Επικαιροποίηση υπαρχόντων μελετών για τα δίκτυα, με ενσωμάτωση έργων αυτοματοποίησης της λειτουργίας και ελέγχου, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των διαρροών και απωλειών.
  • Εκπόνηση μελετών για δίκτυα μεταφοράς, αντλιοστάσια και δεξαμενές, για την αξιοποίηση όλων των ποσοτήτων των νερών της τριτοβάθμιας επεξεργασίας για άρδευση με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού θα προστεθούν νέες πηγές υδροδότησης, όπως η αξιοποίηση των νερών του Αναβάλου τους δύο περίπου μήνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, υλοποιώντας μικρά έργα (δίκτυο μέχρι το σημείο των κεντρικών αγωγών και σύνδεση με αυτά).

Δείτε Επίσης

Back to top button