ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τηλεδιάσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα για Σχέδια Βελτίωσης και Δακοκτονία

Τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων και Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας έδρας.

Συζητήθηκαν τα θέματα της πορείας του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης και το θέμα της δακοκτονίας.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Τα σχέδια βελτίωσης υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του υπομέτρου 4.1 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Έχουν εγκριθεί 1067 σχέδια, για τα οποία συζητήθηκε η πορεία επεξεργασίας και ολοκλήρωσης των αιτημάτων πληρωμής, με στόχο την ολοκλήρωση και αποπληρωμή αυτών. Ο Αντιπεριφειάρχης ζήτησε από τους διευθυντές να εντείνουν την προσπάθεια ελέγχου των αιτημάτων και επιπλέον να εντοπίσουν το μικρό ποσοστό του συνόλου των ενταγμένων σχεδίων που δεν θα υλοποιηθούν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διεκδίκησης της ένταξης επιλαχόντων δικαιούχων του προγράμματος.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Για το θέμα της δακοκτονίας συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος σε όλες τις Ενότητες, διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση και του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού, ενώ η έλλειψη που παρατηρείται των απαραίτητων φαρμάκων για τον τρίτο ψεκασμό, κατόπιν και σχετικού αιτήματος του Περιφερειάρχη προς τον αρμόδιο Υπουργό, επιλύεται με τη δυνατότητα μεταφοράς των φυτοπροστατευτικών ουσιών από αποθέματα άλλων ΔΑΟΚ. Ειδικότερα οι ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Αργολίδας θα προμηθευτούν το υλικό από τη ΔΑΟΚ Χανίων, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις της ΔΑΟΚ Λακωνίας θα καλυφθούν από άλλες περιοχές.

Παράλληλα συζητήθηκε και η χρηματοδότηση για το έτος 2023, η οποία έχει ήδη κατανεμηθεί ανά ΔΑΟΚ και ανέρχεται στο ποσό των 4.285.000 € συνολικά, σύμφωνα και με την κατανομή του υπουργείου. Το ποσό αυτό υπολείπεται από το ζητούμενο των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εκτιμήθηκε σε 5,5 εκ. ευρώ συνολικά για όλη την Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης έχει αποστείλει σχετική επιστολή για την αύξηση της χρηματοδότησης και την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας το επόμενο έτος. Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους Δ/ντες την κατάρτιση τεύχους τεκμηρίωσης της επιπλέον χρηματοδότησης, αλλά και της αναγκαιότητας ποιοτικής αναβάθμισης των χορηγούμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών. Αυτό θα γίνει με την αξιολόγηση των κλιματολογικών και εδαφικών συνθηκών της περιοχής μας, την εκτίμηση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση του δάκου, όπως ανθεκτικότητα, αυξημένα ποσοστά υγρασίας και περιοχές με ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσής του.

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button