ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η τακτική των «ντοκουμέντων» και η αντίδραση της Αθήνας

Του Κώστα Αλατζά

Την επικοινωνιακή τακτική των «ντοκουμέντων» φαίνεται ότι ακολουθεί η Τουρκία όπως έδειξε η πρόσφατη παρουσία Ερντογάν στον ΟΗΕ, αλλά και η προβολή φωτογραφιών με τα ελληνικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ117 στη Λέσβο και τη Σάμο, με την οποία η Άγκυρα επαναφέρει το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Η τουρκική ηγεσία εμμένει στην αντιστροφή της πραγματικότητας επιχειρώντας να παρουσιάσει την Ελλάδα ότι είναι εκείνη που παραβιάζει τη διεθνή έννομη τάξη είτε στη διαχείριση των προσφυγικών ροών είτε στα ζητήματα που αφορούν το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο.

Η αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στην προσπάθεια δυσφήμισης της χώρας μας, με σκοπό την αλλαγή του δυσμενούς κλίματος που υπάρχει στη Δύση για την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνεται στην επικοινωνιακή τακτική των υποτιθέμενων αποδείξεων του τουρκικού λόγου. Οι τουρκικές αιτιάσεις υποτίθεται ότι λαμβάνουν πλέον τη μορφή των ντοκουμέντων. Τα «ντοκουμέντα» είτε τα κραδαίνει ο ίδιος Ερντογάν ενώπιον της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (φωτογραφία με νεκρά προσφυγόπουλα) είτε αποκαλύπτονται από τις φωτογραφίες που τράβηξαν τουρκικά UAV, τα οποία δρουν μέρα-νύχτα στο Αιγαίο παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Έθνη και της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας από την ελληνική διπλωματία, η Αθήνα – όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο OnAlert- θεωρεί ότι οι εταίροι μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν πεισθεί για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Τα τουρκικά «ντοκουμέντα» θεωρούνται «άσφαιρα πυρά» και για αυτό η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να ακολουθήσει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε συζήτηση επιδιώξει να ανοίξει η Τουρκία για αυτά τα ζητήματα.

Το επόμενο ραντεβού του Τούρκου προέδρου με διεθνές ακροατήριο αναμένεται να είναι στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου. Θα πραγματοποιηθεί το άτυπο συμβούλιο των αρχηγών των κρατών με την παρουσία χωρών που έχουν εταιρικές σχέσεις με την ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία.

Μέχρι τότε υπάρχει βέβαια πολύς χρόνος και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι τα επίδικα της ατζέντας της συνόδου. Η επιστράτευση του Πούτιν και η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στο Ντονμπάς αλλά και η διαφαινόμενη επάνοδος της ακροδεξιάς στην Ιταλία με ένα κόμμα νοσταλγών του φασισμού του Μπενίτο Μουσολίνι για πρώτη φόρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν επιτρέπουν προβλέψεις.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button