ΒΙΝΤΕΟΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥΔΗΜΟΤΕΣ ΑΣΙΝΗΣΙΣΤΟΡΙΑ

80η επέτειος της μάχης στην Ασίνη στις 27 Απριλίου 1941 (βίντεο)

Σαν σήμερα, στις 27 Απριλίου 1941 πριν από 80 χρόνια, στα πλαίσια της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, στην καρδιά της Ασίνης έγινε μια ολιγόωρη μάχη.

Η ηρωική αντίσταση ενός μέρους των Συμμαχικών Δυνάμεων είχε στόχο με αυτοθυσία να καθυστερήσει τους εισβολείς κατά τη διαδικασία εκκένωσης δυνάμεων από την πατρίδα μας.

Η τοποθέτηση του μισού Τάγματος, με δύναμη 130 ατόμων υπό τις εντολές του Ταγματάρχη (Major) J. Ο Miller και του Λοχαγού (Captain) D. R. Jackson σε δύο ομάδες δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου της Ασίνης, όταν το Ναύπλιο εγκαταλείφθηκε, ήταν η αφορμή για μάχη τριών περίπου ωρών νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Η φάλαγγα των Γερμανών ξεπέρασε την μικρή αντίσταση και οι περισσότεροι από τους άνδρες παραδόθηκαν, αλλά περίπου 30 πολεμιστές από τις Συμμαχικές Δυνάμεις θυσιάστηκαν στην τελευταία ένοπλη μάχη που έγινε επί χερσαίου ελληνικού εδάφους. Οι κάτοικοι της Ασίνης προχώρησαν στην ταφή των θυμάτων στα σημεία που περιγράφονται στην δεύτερη εικόνα. Για αρκετά χρόνια συντηρούσαν τα σημεία ταφής μέχρι το 1945 που ήρθαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις και προχώρησαν στην εκταφή τους και τη μεταφορά, στο Συμμαχικό Νεκροταφείου του Φαλήρου.

Για την συμβολή των κατοίκων της Ασίνης, στις 29 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην έδρα του σωματείου μας στην Ασίνη, με την παρουσίαση συνεντεύξεων αυτοπτών μαρτύρων και άλλων στοιχείων που προέκυψαν, από την μέχρι τότε έρευνα που διενεργήθηκε.

Το Καστράκι Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος
Ασίνης & Αγίας Παρασκευής

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button